Centar dentalne medicine za implantologiju i estetsku stomatologiju
Nazovite nas

+385 52 449 455

+385 91 449 4555

Radno vrijeme

Pon-sri-pet: 08:30 – 16:30

Uto-čet: 13:30 – 20:30

Naruči se odmah!

Samo jedan klik do savršenog osmijeha!

Mobilna protetika

Kada je situacija u usnoj šupljini takva da fiksni protetski nadomjesci nisu izvedivi iz određenih razloga. U takvim situacijama pacijentima se preporuča izrada mobilnih protetskih nadomjestaka ili proteza. Obzirom na zube koji nedostaju izrađuju se totalne ili djelomične skeletirane proteze.

Pri odabiru odgovarajućeg protetskog nadomjestka, vrlo je važno razgovarati sa doktorom dentalne medicine i u razgovoru s njim, dogovoriti što bi za Vas bilo najbolje uzimajući u obzir osobne i medicinske čimbenike.

Danas svaku klasičnu zubnu protezu moguće zamijeniti protezom izrađenom na implantatima.

Rezultat je bolja stabilnost i funkcionalno jedinstvo sa ostatkom usne šupljine.

Totalne ili potpune proteze

Izrađuju se za pojedinu čeljust kada dođe do potpune bezubosti. U odnosnu na djelomične proteze jednostavnije su konstruirane, te se sastoje se od baze proteze na kojoj su postavljeni zubi. Totalne proteze leže direktno na zubnom mesu koji prekriva kost.

Pokrovna proteza na implantatima

U nekim slučajevima potpune bezubosti donje čeljusti pacijenti ne mogu nositi klasičnu mobilnu protezu. Njima preporučujemo pokrovnu protezu za koju je potreban manji broj postavljenih implantata. Ovakva vrsta proteze može predstavljati idealan i ugodan protetski nadomjestak za pacijente.

Djelomične wiron proteze (s metalnom bazom)

Klasična wiron proteza je mobilna akrilatna proteza s metalnom bazom. Koristi se kao trajno rješenje djelomične bezubosti ukoliko druge opcije nisu moguće.

Za razliku od potpune proteze kod koje je žvačna sila na sluznici, djelomična proteza opterećenje će prenijeti na ostale zube i tako rasteretiti sluznicu. Prednost djelomične proteze je što može podnijeti veće žvačne sile i bolja joj je stabilnost.

Kombinirani protetski nadomjesci

Kombinirani protetski radovi odlično su rješenje kada u čeljusti postoji nekoliko zuba koji svojim brojem i rasporedom ne dozvoljavaju izradu mosta, a ugradnja implantata nije moguća bilo iz zdravstvenih ili financijskih mogućnosti.

U takvim slučajevima postoji mogućnost modificiranja wiron proteze na način da se kvačice kao retencijski elementi zamijene zglobnim vezama (attachmentima). Preostali zubi u čeljusti se bruse i pokrivaju metal keramičkim mostom koji na svojim krajevima ima ugrađene zglobne veze koje služe za učvršćivanje mobilnog dijela – proteze. Zbog čvrstoće i nepomičnosti zubne proteze pacijent ima zadovoljavajuću funkciju i estetiku.

Naruči se odmah


Priložite rendgensku sliku:


Prikupljeni podaci putem ove kontakt forme biti će isključivo korišteni za potrebu odgovora na vaš upit.